< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Szakkollégium

Főoldal /

Jelentkezés a Nyelvészeti Szakkollégiumba

 

Felvételi a Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégiumba

2023--2024-es tanév

Jelentkezési határidő: 2023. november 3., éjfél. A közös beszélgetés formájában zajló felvételi és tájékoztató alkalom időpontja: november 8., szerda, 18 óra.

A jelentkezéshez töltsd ki a jelentkezési űrlapot!

A szakkollégiumi tevékenységek két-háromhetente zajlanak szerdánként 18 órától (vakációban és vizsgaidőszakban a közös szakkollégiumi tevékenységek szünetelnek).

 

A szakkollégiumi tagság feltételei:

1) egyéni tudományos kutatás lebonyolítása tutoriális segítséggel és egy tudományos dolgozat bemutatása valamely diákkonferencián (elsőévesek esetében választható alternatíva a tudományismertető videó összeállítása valamely nyelvészeti témában);

2) a szakkollégiumi tevékenységeken való aktív részvétel a teljes tanév során.

 

A tutorok által ajánlott témák és a műhelyek tervezett témái itt érhetőek el.
 

 


 

 

Felvételi a Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégiumba

2021--2022-es tanév

 

 
Idén is várjuk a nyelvi és nyelvészeti kérdések iránt érdeklődő hallgatókat a Nyelvészeti Szakkollégiumba!
 
Ameddig a járványhelyzet engedi, a csoportos szakkollégiumi tevékenységekre személyes találkozások formájában kerül sor. Ezek időpontja minden hónap 2. szerdája, 18 óra.
 
Jelentkezni novermber 7-ig lehet a következő űrlap kitöltésével.
 
A szakkollégiumi tevékenység idén kétfajta munkát igényel: 1) egyéni kutatás lebonyolítását és egy tudományos dolgozat bemutatását és 2) a szakkollégiumi délutánokon való aktív részvételt. Ez utóbbiakra havonta egy alkalommal kerül sor.
 
A tutorok által ajánlott témák és a műhelyek tervezett témái itt érhetőek el.
 

 

Felvételi a Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégiumba

2020--2021-es tanév

 

Meghosszabbított jelentkezési határidő november 5-ig.  Ugyanazon a linken.

Szeretettel várjuk a nyelvi és nyelvészeti kérdések iránt érdeklődő hallgatókat az 1. online szakkollégiumba. Jelentkezni október 31. éjfélig lehet a jelentkezési űrlap kitöltése által.

 

Tervezett tevékenységek

Műhelyek:

A névmások és a nyelv pszichológiája

Szófajok. Tudjuk-e, hogy mik azok?

Nyelvi jogok, nyelvpolitika

Nyelvrokonság: mi az és miért?

Hogyan gyűjtsünk nyelvi adatot?

Műhelysorozat: Számítógépes eszközök a nyelvtudományokban (meghívott kutatókkal)

Tudománynépszerűsítés projekt: A romániai magyar nyelvről könnyed, színes formában

Kutatási projekt: Az iskolai nyelvi hátrány

 

A találkozók időpontja kedd este 18 óra. A szakkollégisták vállalják, hogy aktívan részt vesznek a találkozókon és a tevékenységeken.

 

Felvételi a Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégiumba

2019--2020-es tanév

 

Ha szeretnél többet megtudni a nyelvekről, nyelvi jelenségekről, nyelvészeti módszerekről, jelentkezz a Nyelvészeti Szakkollégiumba. Mit ajánlunk: tudományos munka tutor irányításával, meghívott előadók előadásai, informális beszélgetések nyelvi jelenségekről, kisebb tudományos vizsgálatokban való részvétel.

A felvételi időpontja 2019. október 16., szerda. Jelentkezni október 15-ig lehet a következő űrlap kitöltésével.

tutorok és a műhelyek tervezett témái megtekinthetők itt.

A szakkollégiumi tevékenységek időpontja: szerda 18--20.

 

 

Felvételi a Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégiumba

2018--2019-es tanév

 

Ha megismerkednél mélyrehatóbban valamely nyelvészeti témákkal, vagy olyan tevékenységet szeretnél órán kívül, amely mindannyiunkról szól érdekes és interaktív módon tálalva, várunk szeretettel a szakkollégiumba.

A felvételi időpontja 2018. október 17., szerda 18 óra, jelentkezni pedig október 14-ig lehet a következő űrlap kitöltésével.

Ha kutató-műhelytagnak jelentkezel, feltétlenül hozd magaddal a kutatási tervedet!

A szakkollégiumi délutánok időpontja: szerda 18--20.

 

A 2018--2019-es tanévben kétféle helyre lehet jelentkezni a Nyelvészeti Szakkollégiumban:

(1) műhelytagok:

– aktívan részt vesz a műhelyeken és a műhelytevékenységekre való felkészülésben.

(2) kutató-műhelytagok:

– jelen van és aktívan részt vesz az összes szakkollégiumi tevékenységen,

– a határidő lejártáig (2019. március 25., éjfél) leadja a kész dolgozatot,

– a dolgozata elfogadható minősítést kap mindkét bírálótól,

– dolgozatával részt vesz az ETDK-n vagy más tudományos diákkonferencián, és ott a dolgozata és a prezentáció szintén elfogadható minősítést kap.

 

A szakkollégium tutorai és a javasolt kutatási témák

 • dr. Péntek János, professor emeritus geolingvisztikai és dialektológiai kutatások irányítását vállalja;
 • dr. Fazakas Emese, egyetemi docens a nyelvtörténeti kérdések,  a nyelvtudomány-történet, a kognitív nyelvészet és a magyar mint idegen nyelv tanítása iránt érdeklődők számára ajánl témákat;
 • dr. Benő Attila, egyetemi docens szociolingvisztika, a nyelvi érintkezések (kontaktológia) és a fordítástudomány iránt érdeklődő hallgatóknak ajánl kutatási témákat;
 • dr. Csomortáni Magdolna, egyetemi adjunktus a névtan területéről ajánlja a következő kutatási témákat: 1. a helynévadási norma vizsgálata; 2. a helynévrendszertani interferencia jelensége; 3. a hivatalos személynévrendszer kontaktusjelenségei; 4. a névdivat mint attitűd;
 • dr. Németh Boglárka, egyetemi adjunktus szemantikai és pragmatikai kutatások irányítását vállalja.

 

Műhelyek

A műhelyek vezetője: Dimény Hajnalka

1. Idegennyelv-tanulás. Lehet-e könnyen?

A Természetes nyelvtanulás c. könyvében Murányi Péter amellett érvel, hogy természetes létmódunk a nyelvtanulás. Ha nem megy, azért nem egy, mert rosszul csináljuk.

Módszerek és stratégiák magától Murányi Pétertől egy nyílt előadás, majd pedig zárt körű műhelytevékenység keretében a szakkollégisták számára.

2. Nyelvi mítoszok

Rengeteg mítoszunk van a nyelvre vonatkozóan. Egyesekről nem tudjuk, hogy mítosz, másokról nem tudjuk, hogy hisszük őket.

A cél nyelvi mítoszok felfedése, először magunkban, majd pedig másoknak.

3. A csoport iránti nyelvi elfogultság (linguistic intergroup bias)

Különböző kutatások azt mutatják, hogy a saját csoportról másképp beszélünk, mint más csoportokról. Feltételezhető, hogy ebből kifolyólag folyamatosan megerősítjük a sztereotípiákat már azzal is, ahogyan kifejezzük magunkat. Ha így lenne is, mit tudunk kezdeni ezzel a tudással?

A műhely célja a szakirodalom áttekintése, és egy egyszerű vizsgálat megtervezése és kivitelezése a jelenség tesztelésére.

4. Szemantikai térkép-modell

A szemantikai térkép-módszer célja olyan szemantikai jelenségek megtalálása és leírása, amelyek a világ természetes nyelveire általában véve jellemzőek. Nem a szójelentésekből, hanem azok összetevőiből indul ki. Ily módon meg tudja ragadni azokat a közös konceptuális elemeket, amelyek nyelvileg kifejezést kapnak a világ különböző nyelveiben, valamint a nyelvi sajátosságokat egyaránt. Ily módon a módszer alkalmas elméletileg annak leírására, hogy mi minden része a természetes nyelvek szemantikájának.

Ismerkedünk a módszerrel.

 

 

 

Felvételi felhívás

2017--2018

 

A 2017–2018-as tanévben is várja a hallgatókat a Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégium.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is három különböző helyre lehet felvételizni:
(1) kutatók; ebben az esetben a hallgatónak kötelezően részt kell vennie a műhelymunkákon és elkészítenie egy tudományos dolgozatot 2018. március 25-ig egy általa választott nyelvészeti témában; (2) műhelytagok; ebben az esetben a hallgatónak nem kötelező tudományos dolgozatot írnia (bár természetesen szabad), ellenben aktívan részt kell vennie a műhelymunkákon és a műhelyek előkészítésében; illetve (3) kutató-műhelytagok; akiknek tehát tudományos dolgozatot is kell készíteniük és a műhelyek előkészítésében is részt kell venniük.

A nyelvi megbélyegzés megerősítésének észrevétlen, akaratlan mechanizmusainak kutatására, mesterségesnyelv-gyártásra és különböző témájú műhelytevékenységekre számíthatnak idén a szakkollégisták.

Kérdezni, érdeklődni lehet a következő linken: http://hunlang.lett.ubbcluj.ro/…/marton-gyula-nyelveszeti-s…, Dimény Hajnalkánál és a tavalyi szakkollégistáknál.

Jelentkezni a következő űrlap kitöltésével lehet október 30., éjfélig: https://docs.google.com/…/1lU-rvg8BFpdVqul2iaelExLleE5…/edit.

Felvételizni pedig november 1-jén 18:00 órára kell eljönni a 102-es terembe. A felvételi formája beszélgetés. Ha kutatói helyre jelentkezel, hozd magaddal a kutatási tervedet vagy a kutatási ötletedet. Ha műhelytagnak jelentkezel, gyere el, hogy megismerkedjünk.

 

 

Felvételi felhívás

Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégium

 

Gyere, nézd meg, miről szól a nyelvészet (órán kívül)!

 

A Nyelvészeti Szakkollégium célja nyelvészkedni tanítani a hallgatókat és együtt nyelvészkedni velük. Vagyis szakmai hátteret, segítséget biztosítani nyelvészeti kutatásokhoz, megmutatni, hogy mi lehet érdekes a nyelvek és a nyelvhasználat tanulmányozásában, és együtt gondolkodni mindannyiunkat érintő nyelv(észet)i kérdésekről.

Ha érdekel például, hogy:

Mitől csúnyák egyes szavak, mások pedig szépek, pedig ugyanazokból a hangokból állnak; egyáltalán miért nevezzük pont csúnyának a csúnya szavakat? vagy:

Miért szeretnék egyesek kitörölni az angol (és az összes többi) nyelvből a nyelvtani nemeket (ami a magyarban pont nincs); valóban van-e ennek köze a nemi megkülönböztetéshez; vagy:

Miért értjük félre egymást, amikor pedig minden szót pontosan értünk? vagy:

Miért lehet azt mondani, hogy – nyelvileg – mindenki (maga) a világ közepe?;

vagy egyáltalán csinálnál valamit órán kívül, akkor jelentkezz a szakkollégiumba

 

Háromféle helyre lehet az idén felvételizni: kutató, műhelytag és kutató-műhelytag helyekre. Alább találod, hogy mit fednek ezek a megnevezések.

(1) kutatók; kötelezően részt kell venniük a műhelymunkákon és elkészíteniük egy tudományos dolgozatot 2017. március 27-ig egy általuk választott nyelvészeti témában;

(2) műhelytagok; nem kötelező tudományos dolgozatot írniuk (bár természetesen szabad), ellenben aktívan részt kell venniük a műhelymunkákon és a műhelyek előkészítésében; illetve

(3) kutató-műhelytagok; tudományos dolgozatot is kell készíteniük és a műhelyek előkészítésében is részt kell venniük.

(Ez utóbbit inkább másod-harmadéves és mesteris hallgatóknak ajánljuk.)

Amit ajánlunk cserébe: kedves mosolyok, türelem, segítség és sok olyan információ, amire sose gondoltatok volna.

Tájékozódásért, témaötletekért nézzétek meg a Szakkollégium honlapt!

Jelentkezni november 2-ig (éjfél) lehet az alábbi űrlap kitöltésével. A jelentkezést követően egy interjúra kerül sor, ez számít a felvételi vizsgának. Az interjúra november első napjaiban fog sor kerülni. A pontos időpontot és a helyszínt illetően időben tájékoztatunk minden jelentkezőt.

 

Várunk szeretettel!

 

 

 

 

A Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégium

felvételt hirdet a 2014/2015-ös tanévre

 

Másod- és harmadéves bölcsészhallgatók, illetve (nyelvészeti) magiszteri képzésben részt vevő hallgatók pályázhatnak, akik:

 • legalább középfokon ismerik az angol, német vagy francia nyelvet
 • kutatási témájukként nyelvészeti (vonatkozású) kérdéskört választanak (a tutorok által felkínált témákat és témaköröket itt. (ezek nem kizáró jellegűek)
 • a válaszott témából egy tudományos igénnyel megírt, szakmailag megfelelő színvonalú, formailag jól szerkesztett dolgozatot nyújtanak be a hat hónapos kutatómunkájuk  elszámolásaként, illetve pozitív véleményezés esetén ezzel ETDK-ra jelentkeznek
 • vállalják, hogy részt vesznek a szakkollégiumi előadásokon/műhelybeszélgetéseken

 A szakkollégiumba legtöbb 7 hallgató vehető fel, ebből legfennebb négyen kaphatnak ösztöndíjat. (Az első félévben az ösztöndíjasokat a kutatási tervek és felvételi interjúk mérlegelése nyomán nevesítjük, a második félévben az elkészült dolgozatokat rangsorolva állapítjuk meg, hogy kik részesülnek ösztöndíjban.)

A pályázati anyagnak a következőket kell tartalmaznia:

 • kutatási terv;
 • szakmai önéletrajz.

 A pályázati dossziét a 102-es teremben, a tanszéki ügyintézőnek kell leadni, vagy határidőig eljuttatni a mtanszek@gmail.com címre. Jelentkezési határidő október 28. (kedd), déli 12 óra.

A felvételi formája: szakmai interjú, melynek (várhatóan október utolsó hetében esedékes) időpontjáról később tájékoztatjuk a jelentkezőket.

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro