< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

10 éve

VIRSU-szimpózium (Finnugor célnyelvek) a XII. Nemzetközi Finnugor Kongresszus keretében

Meghívó

VIRSU-szimpózium (Finnugor célnyelvek)
a XII. Nemzetközi Finnugor Kongresszus keretében, 2015. augusztus 17–21.

 
 
A XII. Nemzetközi Finnugor Kongresszus alkalmából, amelynek az észak-finnországi Oului Egyetem ad helyet 2015 augusztusában, a VIRSU kutatási hálózat alkalmazott nyelvészeti szimpóziumot szervez. A VIRSU (http://www.univie.ac.at/virsu/) eredetileg egy finn-észt alkalmazott–kontrasztív nyelvészeti együttműködés, 2007 óta olyan nyelvészeket kíván összehozni új kooperációk céljából is, akik valamely finnugor nyelvvel foglalkoznak a második vagy idegennyelv-tanítás szempontjából. Szimpóziumunkon a finnugor nyelvek tanulását és tanítását szeretnénk összehasonlítani, elemezni az illető országok nyelvi helyzetét és új együttműködési módokat keresni a finnugor nyelveket oktatók és kutatók között.

A szimpózium a következő kérdések köré épül:

 

Milyen kihívást jelenthet a finnugor nyelvek kutatása az eddigi idegennyelv-tanulás és -kutatás számára? Hogyan segítheti elő a finn, észt vagy magyar nyelv tanulásának és tanításának kutatása a finnugor kisebbségi nyelvek alkalmazott nyelvészeti kutatását? Ill. fordítva: Hogyan profitálhat a finnugor államnyelvek tanulása vagy tanítása a finnugor kisebbségi nyelvek kutatásából? Hogyan lehetne a nyelvelsajátítás folyamatait és nyelvi kölcsönhatásokat szisztematikusan kutatni, például hosszmetszeti kutatások segítségével? Mit jelent a “többnyelvűség” vagy a “kétnyelvűség” a finnugor kontextusokban? Hogyan lehetne figyelembe venni a nyelvek rokonságát vagy hasonlóságát a finnugor nyelvek tanításában? Hogyan lehetne hasznosítani a nyelvtechnológiát a finnugor nyelvek tanításában? Hogyan hat a (kisebb) finnugor nyelvek tanítására pl. az elektronikus anyagok szűkössége? Milyen nehézségekkel küszködnek a finnugor nyelveket származásnyelvként beszélők, pl. másodgenerációs migránsok? Hogyan lehetne támogatni a származásnyelv(ek) tanulását, fennmaradását? http://www.oulu.fi/suomenkieli/fuxii/englanti/abstraktit alatt található EasyChair alkalmazáson keresztül kérjük beadni, VIRSU-szimpózium megjelöléssel; a határidő 2014. szeptember 30. E-mailben vagy postán küldött absztraktokat sajnos nem tudunk elfogadni.

 
Az absztraktokat anonim bírálatra küldjük, elfogadásukról 2015. január végéig értesítünk mindenkit.
 
Részletesebb információ a kongresszusról – jelentkezés, regisztráció, részvételi díj, helyszín, szállás stb. – a kongresszus honlapján található (finn, angol és orosz nyelven): http://www.oulu.fi/suomenkieli/fuxii/englanti/etusivu .
 
A szimpózium résztvevőinek felajánljuk, hogy az előadásaikon alapuló cikkeket pl. a Lähivõrdlusi. Lähivertailuja (http://www.rakenduslingvistika.ee/ajakirjad/index.php/lahivordlusi ) folyóiratban tegyék közzé.
 

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro