< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Főoldal /

Unikornis 2015

A 2021-es verseny honlapjáért katt ide!

Az Unikornis romániai magyar középiskolás diákok közötti országos vetélkedő, amit idén másodjára írunk ki. Fő célunk, hogy minél többen megismerjétek a nyelvészet tudományát. A versenyfeladatok megoldásához nincs szükség az iskolai ismeretanyagra, így a kilencedikesek sincsenek hátrányban a tizenkettedikesekkel szemben. A nyelvi olimpia feladatai főként a logikára és kutatásra épülnek, és nem korlátozódnak a magyar nyelvre. Reméljük, hogy azáltal, hogy a nyelvészetnek ezt a tudományos oldalát mutatjuk meg, azt meg is kedvelitek, és élvezeteteket lelitek majd a feladatok megoldásában.

 

1. forduló feladatlapja
Beküldési határidő:
2015. március 25.
(23:59)

2. forduló feladatlapja
Beküldési határidő:
2015. április 26.
(23:59)

Képek a döntő

fordulóról

 

Kik jelentkezhetnek az Unikornisra?

A versenyben minimum 2, maximum 3 tagból álló csapatok vehetnek részt. Minden csapatot egy tanár kell vezessen és a versenyre benevezzen. A csapatvezető tanár nem számít csapattagnak. Ő csak koordinálja a csapattagok felkészülését és tevékenységét a verseny ideje alatt, valamint a csapat nevében elvégzi a nevezést és a szükséges adminisztrációs feladatokat. Egy iskolából több csapat is nevezhet, ugyanakkor a csapatok tagjainak nem szükséges egyazon iskolából lenniük. A csapatok összetételére vonatkozóan nincs megkötés: a csapattagok azonos vagy különböző évfolyamokról lehetnek. Egy versenyző csak egy csapatnak lehet tagja, de egy tanár több csapatot is nevezhet.

Hogyan lehet jelentkezni?

Győzz meg egy tanárt, hogy nevezze be a csapatodat a versenybe! Benevezni az első forduló feladatainak megoldásával és az adatlap kitöltésével lehet.

A versenyre való nevezéseket (tehát a kitöltött űrlapot és az első forduló feladatainak megoldását) 2015. március 25-én 23:59-ig fogadjuk el. A feladatok megoldását az unikornis2015@gmail.com címre várjuk. Minden beérkező e-mailről két munkanapon belül visszajelzést küldünk.

Hány fordulóból áll?

A 2014/2015-ös tanévben két internetes fordulót, majd egy országos döntőt rendezünk. Az első és második forduló összesítésében legnagyobb pontszámot elért első hat csapat kap meghívást az országos  döntőre. A döntőre – sok egyéb program mellett – az Unikornis nyelvi tábor keretében kerül sor, melynek helyszíne 2015-ben Csernáton (Kovászna megye), ideje június 24–27.  

Hol találhatom a feladatokat?

Az első forduló feladatai már letölthetők. A beküldési határidő: 2015. március 25., 23:59

A második forduló feladatlapja 2015. március 26-án, 12 órától lesz elérhető ugyanezen az oldalon. Beküldési határideje: 2015. április 26., 23:59

 

Ha szívesen hirdetnéd a nyelvi olimpiát a saját iskoládban is, töltsd le a plakátunkat!

Ha kérdésed, megjegyzésed van, lépj velünk kapcsolatba! Írj az unikornis2015@gmail.com-ra!

 

Minden versenyzőnek jó munkát kívánunk!

 

Szervezők:

Erdélyi Tehetségsegítő Tanács

Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége

Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár)

 

Az Unikornis nyelvi olimpia és tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-HTT-M-14-0005 kódszámú pályázati támogatásból valósul meg.

 

További támogatók:

Bethlen Gábor Alap

RMDSZ

Kovászna Megye Tanácsa

 

Szakmai felelős:

Kádár Edit (edith.kadar@gmail.com)

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro