< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Szakkollégium

Főoldal /

Az iskolai nyelvi hátrány projekt (2020--2021)

A 2020--2021-es tanévben a szakkollégisták egy részével csoportos kutatási projektet végeztünk az iskolai nyelvi hátrány kapcsán. A kutatást az Import Direct támogatta.

A nyelvi hátrány a nyelvi változatosság következtében kialakuló jelenség, mely az iskolai rendszerben jelenleg újratermelődik azáltal, hogy nem veszünk róla tudomást.

A kutatás során arra voltunk kíváncsiak, hogy jelenleg milyen társadalmi tényezőktől függ, hogy az 5. osztályos gyerekek szövegalkotási módjai megfelelnek-e az iskolai elvárásoknak vagy eltérnek azoktól. A szakirodalom, valamint a saját meglátásaink alapján a hipotézisünk az volt, hogy a település típusa (falu vagy város, illetve egynyelvű vagy kétnyelvű környezet) határozza meg a nyelvi hátrány kialakulását. Eredményeink ellenben nem erősítették meg ezt a feltételezést. Az iskolai nyelvi hátrány kialakulása -- a kutatás eredményei alapján -- elsősorban a szűk környezet olvasási és írási szokásaitól függ.

A kutatás részletei az alábbi füzetben olvashatók. A jobb alsó sarokban lévő négyzetre kattintva teljes képernyős módban forgatható a füzet.

 

 

A csapat tagjai:

Ambrus Dorottya

Gál Szidónia

Iszlai Ede

Kovács Karola

Moga Petra

Molocia Beatrix

Péter Ágnes

Szabó Henrietta

 

 

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro