< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

10 éve

VI. Dialektológiai Szimpozion

Konferenciafelhívás

A magyar dialektológiai kutatások az ezredforduló után

 

2015 augusztusában hatodik alkalommal kerül sor Szombathelyen a Dialektológiai Szimpozion megrendezésére. Célunk, hogy a magyar dialektológusok számára megfelelő kereteket teremtsünk a tudományos tanácskozásra, lehetőséget biztosítva kutatásaik eredményeinek ismertetésére. A rendezvény nyitott a dialektológia különböző területei felé, hiszen a tudomány akkor gazdag, ha tematikailag sokszínű, szemléletében és módszerében változatos.

A rendezvény alkalmat ad arra, hogy a kutatók megvitassák a magyar dialektológia helyzetét és legfontosabb feladatait. Több régióban szinte teljesen leálltak a nyelvjárásgyűjtések, pedig a globalizálódó világban nyelvünk táji értékeinek vizsgálata különösen fontos, nem is beszélve arról, hogy a nyelvtörténet, a településtörténet és etimológia számára is elsőrendű forrás.

Ugyancsak időszerű a nyelvjárásokat érintő kihívások és a globalizáció regionális nyelvváltozatokra gyakorolt hatásának az elemzése. A tájszó- és nyelvatlaszgyűjtések, a nyelv- és nyelvjárásszigetek kutatásának fontosságát szintén nem szükséges hangsúlyoznunk. A számítógépes dialektológia adta lehetőségeket, a nyelvjárások és az anyanyelvi oktatás kérdéseit, a nyelvjárási attitűdöt, a nyelvek közötti kölcsönhatásokat, a regionális köznyelviséget stb. vizsgáló kutatókat szintén szeretettel várjuk.

Célunk a tudományos utánpótlás kinevelésének elősegítése is. Reméljük, hogy a dialektológusok legifjabb nemzedékének tagjai közül minél többen jönnek el a rendezvényre, különösen azokból a régiókból, ahol már csak idősebb kollégáink kutatják nyelvünk táji sajátságait.

A szombathelyi Dialektológiai Szimpozion a hazai és a határon túli magyar dialektológiai kutatások egyik fontos rendezvényévé nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben. Szeretnénk anyanyelvünk tájnyelvi sajátosságainak vizsgálatához és megőrzéséhez a jövőben is hozzájárulni.

Kérjük, részvételi szándékát a következő postacímekre 2014. március 20-ig jelezze:

Elektronikus elérhetőségünk: dialszimp6@gmail.com

Levelezési címünk: 9700 Szombathely, Berzsenyi tér 2. Nyugat-magyarországi Egyetem SEK, Magyar Nyelvészeti Intézeti Tanszék.

 

Rendezők:

NymE SEK, Magyar Nyelvészeti Intézeti Tanszék

Magyar Nyelvtudományi Társaság

 

 

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro