< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

5 éve

Vendégelőadás: Az egybeírás-különírás rendszere és tanítása digitális alkalmazások segítségével

Petró Tímea, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója tart előadást 2019. május 8-án reggel 8-tól és délután 18-tól.

 Az előadások helyesírási problémák köré épülnek.

Helyszín: 202-es terem.

 

Az utóbbi évek gyakran elhangzó kérdése, hogy a XXI. század technikai vívmányai feleslegessé teszik-e a helyesírás tanítását? A helyesírás tanítása fejleszti a problémamegoldó képességet, az analógiás gondolkodás képességét, elősegíti a hatékony kommunikációt, a kritikus szemlélet kialakulását, megteremti a hibákból való tanulás és az együttműködési készség fejlesztésének a lehetőségeit. A helyesírás tanítása együtt jár olyan kompetenciák elsajátításával vagy mozgósításával, amelyek a mindennapi életben, illetve a munkában nélkülözhetetlenek.

A helyesírási kódváltás képességének birtokában a nyelvhasználónak képessé kell válnia arra, hogy felismerje, melyek azok a helyzetek, amelyekben az írásgyakorlat a helyesírási szabályok nagyobb fokú alkalmazását várja el, például: a hivatalos levél, a pályázati dokumentumok, a szakmai önéletrajz vagy a szemináriumi dolgozat. A digitális írásbeliség megjelenésével újfajta írásmódok alakultak ki, ahhoz azonban, hogy ezekben a helyzetekben a szükséges módon tudjon helyesen írni, minél több helyesírási szabály alkalmazását érdemes elsajátítania, valamint törekednie kell arra, hogy megismerje és elsajátítsa a különféle papíralapú és digitális szótárak, szabálygyűjtemények, helyesírási honlapok, web 2.0-ás alkalmazások használatát.

A magyar helyesírás fontos és bonyolultnak tetsző területe az egybe- és a különírás. A témakör egy részterületének áttekintését, elsajátítását, illetve elsajátíttatását tűzi ki célul ez a rövid kurzus, érintve emellett azokat a könnyen elérhető, ingyenesen hozzáférhető digitális alkalmazásokat, tartalmakat, amelyekkel a pedagógus színesíteni tudja a tanórákat és a helyesírási órákat.

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro