< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

10 éve

Nyelvkeletkezés és evolúció

Meghívó a Debreceni Egyetem 2014. évi tavaszi társas-kognitív nyelvészeti előadás-sorozatára

A Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport,
valamint a DAB Nyelvtudományi Munkabizottsága
és a Debreceni Egyetem BTK Hallgatói Önkormányzata
meghívja

Nyelvkeletkezés és evolúció c.
2014. évi tavaszi társas-kognitív nyelvészeti előadás-sorozatára.


A Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoportja és a DAB Nyelvészeti Munkabizottsága a DE BTK Hallgatói Önkormányzata támogatásával 2014 márciusában folytatja nyitott, nyilvános előadás-sorozatát a társas-kognitív nyelvészet témaköréből. Előadásaink ebben a szemeszterben az emberi nyelv eredetével, a kommunikáció és evolúció kérdéseivel foglalkoznak.

Helyszín: MTA Debreceni Területi Bizottság (DAB) székháza (Debrecen, Thomas Mann u. 49.), I. emelet „C” terem (Kis előadó)
Időpont: hétfőnként, 16 órától

Előadások:
1. Pléh Csaba (EKF Pszichológia Tanszék; Megismerés és Kommunikáció Kutatócsoport): A nyelvkeletkezés három komponense: az agy, a társas élet és a kommunikáció megváltozása (2014. március 3.)
2. Csányi Vilmos (MTA): Az emberi kommunikáció evolúciója (2014. március 24.)
3. Számadó Szabolcs (MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja): Az emberi nyelv korai evolúciója: a kezdetek kezdete (2014. március 31.)
4. Pongrácz Péter (ELTE Etológia Tanszék): Emóció, önmeghatározás és referencialitás: az akusztikus kommunikáció etológiai kutatása kutya és ember között (2014. április 14.)
5. Szalontai Ádám (ELTE Elméleti Nyelvészeti Doktori Program; MTA Nyelvtudományi Intézet): A nyelv genetikai háttere (2014. április 28.)
6. Garamszegi László Zsolt (Estación Biológica de Doñana, CSIC, Sevilla): Nyelvészet és az evolúcióbiológia: kulturálisan öröklődő replikátorok az emberi nyelvben és a madárénekben (2014. május 12.)

Az előadásokon minden érdeklődőt örömmel lát a Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport, a DAB Nyelvtudományi Munkabizottsága és a DE BTK Hallgatói Önkormányzata.

Ha előadás-sorozatunk vagy kutatásaink felkeltették érdeklődését, látogasson el honlapunkra (http://mnytud.arts.unideb.hu/tkny/index.php), és regisztráljon hírlevelünkre (https://mail.unideb.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tarskogny/), vagy kövessen bennünket a Facebookon, hogy a későbbiekben is értesítést kapjon előadásainkról, publikációinkról. Az előadásokat nem sokkal elhangzásuk után megtekintheti a Videotoriumon is hasonlóan a 2011., 2012. és 2013. évi előadás-sorozatunkhoz.



Debrecen, 2014. február 24.
 

Kis Tamás

Fehér Krisztina

Tóth Valéria

Szikszai Tamás

A Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport alapító tagjai

A DAB Nyelvtudományi Munkabizottságának elnöke

A DE BTK Hallgatói Önkormányzat elnöke

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro