< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

10 éve

Nyelvelmélet és dialektológia

Felhívás konferencián való részvételre

A PPKE Bölcsészettudományi Karának nyelvészeti tanszékei 2014. november 18-án, a Magyar Tudomány Ünnepe keretében ismételten műhelykonferenciát rendeznek „Nyelvelmélet és dialektológia” címmel.

A konferencia célja, hogy a nyelvi változatok elemzése terén hidat teremtsen az adatgyűjtésre, dokumentálásra, valamint a szerkezeti elemzésre összpontosító kutatások között.

A konferenciára olyan előadásokat várunk, melyek a magyar vagy más nyelv valamely területi (társadalmi, életkori) változatának egyes grammatikai: mondattani, morfológiai vagy fonológiai jelenségeit vizsgálják, a jelenségek mögötti nyelvi rendszer feltárására, annak valamilyen elméleti keretben való elemzésére törekedve. Lehetséges szempont a vizsgált jelenség különféle nyelvváltozatokban való megjelenési formáinak összevetése, a jelenség konstans (minden nyelvváltozatban azonos) és változó elemeinek elkülönítése, az eltérések szerkezeti különbségekre vagy szabályváltozatokra való visszavezetése. Tanulságos  lehet a megfigyelt eltérések más grammatikaterületekre kiterjedő következményeinek vizsgálata.

A konferencián 30 perces előadások hangzanak el. Tervezzük a konferencia anyagának megjelentetését.

A konferenciára egyoldalas előadásvázlattal lehet jelentkezni. Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 15. Az előadásvázlatokat az alábbi email-címre várjuk:

nyelvelmelet@gmail.com

 

Piliscsaba, 2014. június 3.

 

É. Kiss Katalin                                                         Hegedűs Attila

tanszékvezető                                                           tanszékvezető

PPKE Elméleti Nyelvészet Tanszék                        PPKE Magyar Nyelvészeti Tanszék

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro