< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

5 éve

Elhunyt B. Gergely Piroska

87 éves korában elhunyt B. Gergely Piroska (1932-2019)

 

a kolozsvári Bolyai, illetve Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar nyelv és irodalom tanszékének oktatója (1956–1989), tanszékvezetője (1985–1989), a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának alapító tagja, a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet professor emeritusa.

B. Gergely Piroska Kolozsváron született. Tanulmányait szülővárosában a Marianum katolikus lánynevelő intézetben és a Bolyai Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán végezte.   Szabó T. Attila tanítványaként kezdte tudományos és oktatói pályáját, és később őt követte a nyelvtörténet oktatójaként.

Személynév-kutatóként összegyűjtötte és doktori értekezésében feldolgozta Kalotaszeg teljes személynévanyagát, nyelvtörténészként pedig kezdettől az utolsó kötetig szerkesztője volt az Erdélyi magyar szótörténeti tárnak. Névtani, névtörténeti kutatásainak eredményeként hat monográfiát jelentett meg 1977 és 2012 között.

Tudományos tevékenységének elismeréseként 1982-ben Csűry Bálint-, 1998-ban Pais Dezső-díjban részesült.

Emlékét számos kollégája és tanítványa őrzi Erdélyben és Magyarországon.

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro