< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

2 hónapja

Anyanyelvünk évszázadai 10.

konferenciafelhívás

Az ELTE Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszéke, valamint a tanszék Benkő Loránd Nyelvtörténeti Hallgatói Műhelye idén 10. alkalommal szervezi meg az Anyanyelvünk évszázadai hallgatói konferenciát. A konferenciára BA-s, MA-s és osztatlan tanárképzésben résztvevő hallgatókat várjuk.

A konferencia középpontjában a magyar nyelv változása (története) áll. A nyelv történetiségét azonban a hagyományos értelemben vett nyelvtörténetnél jóval tágabban értelmezzük. Egyfelől – a dimenzionális nyelvszemléletnek megfelelően – olyan előadásokat is érdeklődéssel várunk, amelyek perspektívájában az idő, a tér és a humán (társadalmi, művelődési, szociokulturális stb. meghatározottság) dimenziók közül legalább kettő megjelenik. Szívesen fogadjuk azokat az előadásokat, amelyekben az összekapcsolódó szempontok közül az egyik a történetiség (történeti dialektológia, történeti szociolingvisztika, történeti pragmatika, történeti névtan stb.). 

Másfelől a nyelv története részének tekintjük az újabb magyar kort is, ezért olyan előadásokat is várunk, amelyek a mai nyelvről, nyelvhasználatról, annak (területi és társadalmi) változatairól szólnak. Örömmel fogadjuk azokat az előadásokat, melyek a szinkróniában is megtapasztalható mozgásra, változásra mutatnak rá.

 

A konferenciát az ELTE BTK kari tanácstermében rendezzük meg. Jelentkezni egyéni vagy csoportos kutatással lehetséges, illetve jól sikerült szemináriumi dolgozatokat is várunk, amelyeket az adott tantárgy oktatója bemutatásra javasol. Az előadásokról írt tanulmányok – lektorálás után – megjelenhetnek a következő konferenciakötetben. A konferencia támogatója az ALUMNI.

 

A konferencia időpontja és helye: 2024. június 13-14, ELTE BTK Kari tanácsterem.

 

A jelentkezési lap elküldésének határideje: 2024. május 26.

A jelentkezési lap a következő linken érhető el:

https://docs.google.com/forms/d/1-zDinkNK5wQA1871guGWQnjhMcJI8u1A8hycv9h1-B8/edit

 

A részletek ITT olvashatók.

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro