< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

2 hónapja

A Termini magyar–magyar szótár és a külső régiók magyar nyelve

Benő Attila előadása (2024. március 19., 17 óra)

A Termini magyar–magyar szótárról tart előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának professzora, a Magyar és Általános Nyelvészeti Intézet tanszékvezetője 2024. március 19-én délután 17 órától az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában.

A Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózatba tömörült határon túli és magyarországi kutatóállomásoknak kezdettől fogva egyik kiemelt kutatási témája volt a kisebbségi magyar nyelvváltozatok sajátos szókészletének gyűjtése, vizsgálata, elemzése. Ennek eredményeként létrehozták és folyamatosan fejlesztik a Termini magyar–magyar szótárt és adatbázist: http://termini.nytud.hu/htonline/htlista.

A szótár azokat a magyarországiaktól eltérő, idegen eredetű és belső keletkezésű szavakat és szójelentéseket, valamint állandósult szókapcsolatokat tartalmazza és látja el régiónkénti megjelölésekkel, képes illusztrációkkal és autentikus hanganyaggal, amelyeket a Kárpát-medencében élő, elsősorban nem magyarországi magyarok használnak. A szótár a Magyarországon és a környező hét ország magyarlakta régióiban (Erdély, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, Horvátország, Muravidék, Őrvidék) használt sajátos szavakat, közvetlen és hibrid kölcsönszavakat, jelentésbeli és stílusbeli kölcsönszavakat, tükörszavakat és -kifejezéseket, továbbá idegen mintától független saját alkotásait és az egykori közmagyar szókincs megőrzött régiségeit tartalmazza.

Időpont: 2024. március 19., 17 óra

Helyszín: EME-székház, előadóterem

Szervezők: Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztály

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro