< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Szakkollégium

Főoldal /

Jelentkezés a Nyelvészeti Szakkollégiumba (2016/2017-es tanév)

Felvételi felhívás

Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégium

 

Gyere, nézd meg, miről szól a nyelvészet (órán kívül)!

 

A Nyelvészeti Szakkollégium célja nyelvészkedni tanítani a hallgatókat és együtt nyelvészkedni velük. Vagyis szakmai hátteret, segítséget biztosítani nyelvészeti kutatásokhoz, megmutatni, hogy mi lehet érdekes a nyelvek és a nyelvhasználat tanulmányozásában, és együtt gondolkodni mindannyiunkat érintő nyelv(észet)i kérdésekről.

Ha érdekel például, hogy:

Mitől csúnyák egyes szavak, mások pedig szépek, pedig ugyanazokból a hangokból állnak; egyáltalán miért nevezzük pont csúnyának a csúnya szavakat? vagy:

Miért szeretnék egyesek kitörölni az angol (és az összes többi) nyelvből a nyelvtani nemeket (ami a magyarban pont nincs); valóban van-e ennek köze a nemi megkülönböztetéshez; vagy:

Miért értjük félre egymást, amikor pedig minden szót pontosan értünk? vagy:

Miért lehet azt mondani, hogy – nyelvileg – mindenki (maga) a világ közepe?;

vagy egyáltalán csinálnál valamit órán kívül, akkor jelentkezz a szakkollégiumba

 

Háromféle helyre lehet az idén felvételizni: kutató, műhelytag és kutató-műhelytag helyekre. Alább találod, hogy mit fednek ezek a megnevezések.

(1) kutatók; kötelezően részt kell venniük a műhelymunkákon és elkészíteniük egy tudományos dolgozatot 2017. március 27-ig egy általuk választott nyelvészeti témában;

(2) műhelytagok; nem kötelező tudományos dolgozatot írniuk (bár természetesen szabad), ellenben aktívan részt kell venniük a műhelymunkákon és a műhelyek előkészítésében; illetve

(3) kutató-műhelytagok; tudományos dolgozatot is kell készíteniük és a műhelyek előkészítésében is részt kell venniük.

(Ez utóbbit inkább másod-harmadéves és mesteris hallgatóknak ajánljuk.)

Amit ajánlunk cserébe: kedves mosolyok, türelem, segítség és sok olyan információ, amire sose gondoltatok volna.

Tájékozódásért, témaötletekért nézzétek meg a Szakkollégium honlapt!

Jelentkezni november 2-ig (éjfél) lehet az alábbi űrlap kitöltésével. A jelentkezést követően egy interjúra kerül sor, ez számít a felvételi vizsgának. Az interjúra november első napjaiban fog sor kerülni. A pontos időpontot és a helyszínt illetően időben tájékoztatunk minden jelentkezőt.

 

Várunk szeretettel!

 

 

 

 

A Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégium

felvételt hirdet a 2014/2015-ös tanévre

 

Másod- és harmadéves bölcsészhallgatók, illetve (nyelvészeti) magiszteri képzésben részt vevő hallgatók pályázhatnak, akik:

  • legalább középfokon ismerik az angol, német vagy francia nyelvet
  • kutatási témájukként nyelvészeti (vonatkozású) kérdéskört választanak (a tutorok által felkínált témákat és témaköröket itt. (ezek nem kizáró jellegűek)
  • a válaszott témából egy tudományos igénnyel megírt, szakmailag megfelelő színvonalú, formailag jól szerkesztett dolgozatot nyújtanak be a hat hónapos kutatómunkájuk  elszámolásaként, illetve pozitív véleményezés esetén ezzel ETDK-ra jelentkeznek
  • vállalják, hogy részt vesznek a szakkollégiumi előadásokon/műhelybeszélgetéseken

 A szakkollégiumba legtöbb 7 hallgató vehető fel, ebből legfennebb négyen kaphatnak ösztöndíjat. (Az első félévben az ösztöndíjasokat a kutatási tervek és felvételi interjúk mérlegelése nyomán nevesítjük, a második félévben az elkészült dolgozatokat rangsorolva állapítjuk meg, hogy kik részesülnek ösztöndíjban.)

A pályázati anyagnak a következőket kell tartalmaznia:

  • kutatási terv;
  • szakmai önéletrajz.

 A pályázati dossziét a 102-es teremben, a tanszéki ügyintézőnek kell leadni, vagy határidőig eljuttatni a mtanszek@gmail.com címre. Jelentkezési határidő október 28. (kedd), déli 12 óra.

A felvételi formája: szakmai interjú, melynek (várhatóan október utolsó hetében esedékes) időpontjáról később tájékoztatjuk a jelentkezőket.

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro