< Vissza a szak honlapjára

Magyar Română English

Hírek

Főoldal / Hírek, események /

8 éve

Anyanyelvünk évszázadai 3.

hallgatói konferencia

Az ELTE Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszéke, a tanszék diákműhelyei, valamint a Benkő Lóránd Nyelvtörténeti Hallgatói Műhely hallgatói konferenciát szervez
„Anyanyelvünk évszázadai 3.” címen,
amelyre az egyetemek és főiskolák BA-s, MA-s és osztatlan képzésben részt vevő hallgatóit várják.


A konferencia középpontjában a magyar nyelv története áll. A nyelv történetiségét azonban - a dimenzionális nyelvszemlélet keretében - tágabban értelmezzük: a hagyományos értelemben vett nyelvtörténeti témák mellett olyan előadásokat is váruk, amelyek nyelvszemléletében az idő, a tér és a humán (társadalom, művelődés, szociokulturális meghatározottság, nyelvhasználat stb.) dimenzió közül legalább kettő megjelenik. A konferencia nyelvtörténeti szemlélete okán különösen szívesen fogadjuk azokat az előadásokat, amelyekben az összekapcsolódó szempontok közül az egyik a történetiség (történeti dialektológia, történeti szociolingvisztika; továbbá történeti pragmatika, történeti pszicholingvisztika, történeti névtan stb.).
Az elhangzott előadásokat a rendezvény hagyományaihoz híven konferenciakötetben is megjelentetjük. A tematikai tájékozódásban segítséget nyújthat a 2014-ben megrendezett „Anyanyelvünk évszázadai 1.” előadásaiból készült konferenciakötet, amely az alábbi linken is elérhető:
http://mek.oszk.hu/14800/14890/


A konferencia időpontja: 2016. június 10. (péntek)
A konferencia helye: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.
A konferencia költségtérítést nem igényel.
A jelentkezés módja: féloldalas előadásvázlat (kb. 1000 karakter) és kitöltött jelentkezési lap eljuttatása az alábbi e-mail címre: nyt.hallgkonf@gmail.com.
Az előadásvázlatok elküldésének határideje: 2016. május 10.

A jelentkezési lap letöltése.

Mind a felhívás, mind a jelentkezési lap megtalálható a Benkő Loránd Nyelvtörténeti Hallgatói Műhely honlapján: http://nyelvtortenet.elte.hu/.

Copyright © 2011 Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék, Magyar Nyelv és Irodalom Szak, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro